Hva er kredittkort

Kredittkort er et betalingskort som tillater kortholderen å betale for varer og tjenester uten å nødvendigvis ha dekning på kontoen for beløpet. Utgiver av kredittkortet tilbyr kredittkortinnehaveren kreditt på et visst beløp som man kan overtrekke kontoen med. Det kan sammenlignes med et korttidslån fra kredittkortselskapets side hvor de krever renter og gebyr for det beløpet som er overtrukket.

Renten som kredittkortselskapene krever for utestående beløp er vanligvis mye høyere enn rentene man må betale for lån i bank, også høyere enn forbrukslån og lån uten sikkerhet. Samtidig tilbyr selskapene ofte en gitt periode (ofte fra 20 til 55 dagers) rentefrihet. For å kvalifisere til rentefri kreditt må man oppfylle visse vilkår beskrevet i avtalen med selskapet. Vanligvis må man betale hele det utestående beløpet innen den rentefrie periodens utløp for å kunne benytte seg av rentefrihet.

Fordeler med kredittkort

Den største fordelen med kredittkort er bekvemmelighet med tanke på å fortsatt kunne betale for varer og tjenester man trenger selv om bankkontoen ikke har full dekning for beløpet.

Kredittkortselskap tilbyr ofte forskjellige insentiver for å bruke kredittkortet, som for eksempel rimeligere bensin, reiseforsikring, bonuspoeng for flyselskaper og mer.

Ulemper med kredittkort

Kredittkort passer best for de som har en ryddig økonomi og ikke faller for fristelsen til å kjøpe varer og tjenester de ikke trenger på kreditt. Når man først havner på etterskudd med betaling av utestående beløp på kredittkort kan den høye renten sammen med gebyrene føre til en negativ spiral av kredittkortgjeld det er vanskelig å komme ut av. Kredittkort lokker vanligvis med en lav introduksjonsrente i 6 eller 12 måneder før renten etablerer seg på et høyt nivå. Med renter på rundt 20% kan gjelden fort vokse raskere enn man kan nedbetale.

Kredittkortselskap vil utføre kredittsjekk av søkere om kredittkort. Hvis man ikke kan vise til en viss inntekt eller hvis man har betalingsanmerkninger vil kredittkortselskapene ofte avslå søknaden.

Her finner du en oversikt over tilbydere av kredittkort.

Tips om innhold

Er det noe du savner på sidene våre? Har du gode tips?
Send oss en e-post her: