Hva er kreft

Kreft er et begrep som brukes for sykdommer hvor unormale celler deler seg uten kontroll og er i stand til å invadere andre vev. Kreftceller kan spre seg til andre deler av kroppen gjennom blod og lymfesystemet.

Kreft er ikke bare en sykdom, men mange sykdommer. Det finnes mer enn 100 forskjellige typer kreft. De fleste kreftformer er oppkalt etter organ eller type celle som de starter - for eksempel kreft som begynner i tykktarmen kalt tykktarmskreft, kreft som begynner i melanocyttene i huden kalles melanoma.

Hvordan kreft oppstår

Alle kreftformer begynner i celler, kroppens grunnleggende enhet. For å forstå kreft, er det nyttig å vite hva som skjer når normale celler blir kreftceller.

Legemet består av mange celletyper. Disse cellene vokser og deler seg på en styrt måte til å produsere flere celler som det er behov for å holde kroppen sunn. Når cellene blir gamle eller ødelagt, dør de og blir erstattet med nye celler.

Men noen ganger går denne ryddige prosessen galt. Det genetiske materialet (DNA) på en celle kan bli skadet eller forandret, produsere mutasjoner som påvirker normal cellevekst og deling. Når dette skjer, dør ikke celler når de skal og nye celler dannes når kroppen ikke trenger dem. De ekstra cellene kan danne en masse av vev som kalles en svulst.

Ikke alle svulster er kreft. Svulster kan være både godartet og ondartet.

Godartede svulster er ikke kreft. De kan ofte fjernes, og i de fleste tilfellene kommer de ikke tilbake. Celler i godartede svulster sprer seg ikke til andre deler av kroppen.

Ondartede svulster er kreft. Celler i disse svulstene kan invadere nærliggende vev og spre seg til andre deler av kroppen. Spredningen av kreft fra en del av kroppen til en annen kalles metastasering.

Risikoen for å utvikle mange typer kreft kan reduseres ved å praktisere sunne livsstilsvaner, for eksempel spise et sunt kosthold, mosjonere regelmessig, og ikke røyke. Jo tidligere en kreft er funnet og behandlingen starter, jo bedre er sjansene for at behandlingen vil lykkes.

Tips om innhold

Er det noe du savner på sidene våre? Har du gode tips?
Send oss en e-post her: