Hva er stress

Stress er ofte beskrevet som en følelse av å bli overbelastet, spent og bekymret. Alle opplever stress til tider, og det kan noen ganger virke positivt til å hjelpe med å motivere oss for å få en oppgave ferdig eller oppnå gode resultater. Men stress kan også være skadelig hvis vi blir overstresset og det forstyrrer evnen til å komme videre med et normalt liv over lengre tid.

Når vi opplever en stressfull hendelse vil kroppen vår reagere ved å aktivere nervesystemet og frigi hormoner som adrenalin og kortisol. Disse hormonene fører til fysiske endringer i kroppen som hjelper oss å reagere raskt og effektivt for å komme gjennom den stressende situasjonen. Disse hormonene fører til en økning i puls, pust, blodtrykk, metabolisme og spente muskler. Pupillene utvider seg og man begynner å svette.

Selv om disse fysiske endringene kan hjelpe oss å møte utfordringene den stressfulle situasjonen bringer, kan de også føre til fysiske eller psykiske symptomer hvis stressnivået er vedvarende og de fysiske endringene ikke roer seg.

Symptomer kan inkludere:

 • Hodepine
 • Søvnproblemer
 • Mageproblemer, diaré
 • Angst
 • Sinne og irritabilitet
 • Depresjon
 • Utmattelse
 • Overveldende følelse
 • Humørsyk
 • Konsentrasjonsvanskeligheter
 • Dårlig selvtillit
 • Høyt blodtrykk
 • Svekket immunsystem
 • Hjertesykdom

Typer stress

Akutt stress

Noen ganger kan stressfulle opplevelser være korte og relatert til kravene og pressene til en spesiell situasjon som en innleveringsfrist, en presentasjon, en vanskelig utfordring eller en traumatisk hendelse. Denne typen stress kalles for akutt stress.

Periodisk akutt stress

Noen mennesker opplever akutt stress om og om igjen som en negativ spiral hvor repetive stressopplevelser kan forårsakes av en rekke stressfulle utfordringer. For enkelte er periodisk akutt stress en kombinasjon av virkelige utfordringer og en tendens til å fungere som et «stresshode». Enkelte mennesker har en tendens til å være engstelige til det uendelige om at negative ting kommer til å skje, noe som kan være medvirkende til periodisk akutt stress.

Kronisk stress

Kronisk stress involverer pågående krav, press og bekymringer som virker som de er evigvarende, og med små utsikter for en slutt. Kronisk stress er veldig skadelig med tanke på helsen og gleden mennesker opplever. Selv om enkelte kan bli vant til kronisk stress, og tror at de ikke føler det så mye, vil det fortsette å tære ned på folk og ha en negativ effekt på forhold og helse.

Tips til å håndtere stress i hverdagen

Det er svært viktig å lære seg å håndtere stress og stressfulle situasjoner. Her finner du noen enkle teknikker som kan hjelpe. Blandt annet teknikker for å gjenkjenne og endre oppførsel som fører til stress, samt teknikker som hjelper med å redusere stress når det først har oppstått.

Identifisere faresignaler

Faresignaler kan variere fra person til person, men tegn på begynnende stress kan inkludere å spenne kjeven, hodepine, irritabilitet og kort lunte.

Identifisere utløsende faktorer

Det er ofte noen utløsende faktorer som hever stressnivået vårt. Hvis du kan identifisere disse faktorene kan du prøve å forutse dem og øve på å roe deg ned i forkant. Faktorer kan inkludere sene kvelder, tidsfrister, sult, overtrøtte barn eller å se visse personer.

Etablere rutiner

Å ha forutsigbare rutiner i hverdagen kan ha en avslappende og betryggende effekt og kan hjelpe til med å håndtere stress. Rutiner kan inkludere regelmessige tider for trening og avslapping, regelmessige måltider og søvn, samt planlegging og administrering av hvilke dager man skal utføre hvilke arbeidsoppgaver.

Tilbringe tid med mennesker som bryr seg

Å tilbringe tid med mennesker du bryr deg om og som bryr seg om deg er viktig for å håndtere vedvarende stress i livet ditt. Tilbring tid med venner og familie og del tankene og følelsene dine når du har anledning.

Pass på helsen din

Sørg for at du spiser sunn mat og trener regelmessig. Ta deg tid til aktiviteter som har en avslappende effekt som å høre på musikk, spasere, danse osv. Unngå bruk av alkohol, tobakk eller andr midler for å komme deg gjennom de stressfulle situasjonene.

Vær oppmerksom på indre dialoger

Når vi opplever stress kan vi ofte føre en stort sett negativ indre dialog som kun fører til høyere stressnivåer. Erstatt negative indre dialoger med positive utsagn, eller utsagn som minner deg på avslapningsteknikker som pusting og meditasjon.

Øv på avslapning

Å ta seg tid til å øve på avslapningsteknikker vil hjelpe kroppen og nervesystemet med å roe seg ned. Teknikker som yoga, meditasjon og muskelavslapningsteknikker er gode verktøy mot stress. Planlegg noe du kan se frem til hver dag som å lese en bok. Utfør aktiviteter som virker avslappende som å lytte til musikk, spasere, leke med hunden osv.

Tips om innhold

Er det noe du savner på sidene våre? Har du gode tips?
Send oss en e-post her: