Et domene eller domenenavn er en unik navnestreng benyttet til addressering på internett. Et domene representerer ofte navnet utad til nettsteder og fungerer både som merkevareoppbygging på nett i tillegg til å ha en sentral rolle innen navigasjon på internett og er en sentral del av en URL.
Et nettsteds plassering på internett er gitt ut fra en ip adresse som består av opp til 12 siffer. Et domenenavn kan videresendes til den spesifikke ip adressen hvor nettstedet ligger, slik at man ikke behøver å huske en tallkombinasjon som f.eks 195.88.54.16 som i 2013 er serveren touch.vg.no ligger på. Det er lettere å huske domenenavn som vg.no enn en lang tallrekke, så domenenavnet vg.no vil konfigureres til å videresende deg til den ip adressen nettstedet ligger hos.
Syntaksen til et domenenavn begynner fra høyre med et toppdomene som .org, .net, .com eller andre nasjonale toppdomener som .no .se osv etterfulgt av et domenenavn.Toppdomener som .org .net og .com viser til internasjonale nettsteder, mens nasjonale toppdomener stort sett består av to bokstaver som representerer de forskjellige landene. Norske nettsteder er representert av .no, .se er for svenske nettsteder, mens .as står for amerikansk samoa og ikke aksjeselskap.
Et domenenavn kan bestå av bokstavene a-z, tallene 0-9 og – bindestrek. Domenenavnet kan ikke begynne eller slutte med bindestreken. Domenenavnet etterfulges av punktum og et toppdomene som .com .net .org
Nasjonale tegn
Bokstaver som æøå er nasjonale tegn som kan vises i domenenavn som gåte.no, selv om de ikke er blant de internasjonale standardtegnene. Gåte.no er en omskrivning av domenet xn--gte-ula.no slik at det fortsatt kan vises med særnorske tegn i nettlesere. Spesielle nasjonale tegn må derfor omskrives til standardtegn for at man skal kunne registrere domenet. Norid har et godt verktøy for omskriving av nasjonale tegn i domenenavn. Særnorske tegn kan ikke benyttes i epostadresser (for eksempel post@gåte.no).
Hvordan registrere domenenavn
Norid er den norske forvalteren for .no domenet og alle registreringer går via dem. Samtidig kan ikke vanlige forbrukere søke hos dem, men gå via en registrar som domeneshop eller fastname. Man kan ikke kjøpe et domene, men man betaler leie for retten til å benytte domenet. Man betaler ofte for ett eller to år om gangen.