Hva er LED?

LED står for Light-Emitting-Diode og er en lysdiode som utgir lys når den får tilgang på strøm. LED dioder har i mange år vært brukt som indikatorlamper på husholdningsmaskiner som vaskemaskiner og oppvaskmaskiner.

I de senere årene har det blitt mer og mer populært å benytte LED til belysning, da LED pærer er opptil 70% mer energieffektive enn halogen og glødepærer. I tillegg vil LED pærer under riktig bruk vare mye lenger enn andre alternative lyspærer, hvor LED diodene i teorien kan vare i over 20,000 timer.

En av grunnene til at LED belysning er mer effektivt, er at den ikke utgir varmetap i så stor grad som alternative pærer. LED utgir heller ingen ultraviolett stråling, og inneholder i motsetning til sparepærer og lysstoffrør ingen farlige gasser.

Et av problemene med LED belysningen nå til dags er at elektronikken krever stor avkjøling for ikke å overopphete diodene. Man bruker gjerne aluminium med lufteventiler som avkjølingsrimmer. Jo sterkere belysning en LED pære har, jo bedre avkjøling trenger man, hvilket kan gjøre pærene en god del større enn det man er vant til. Det forskes derfor grundig på å lage kraftigere LED pærer i mindre størrelser.

Å gå til innkjøp av LED pærer er også en større investering enn alternative lyspærer, men sett i sammenheng med lavere forbruk av elektrisitet, lengre levetid og miljøhensyn, vil LED i de fleste tilfellene være mest kostnadseffektivt sett over tid.

Tips om innhold

Er det noe du savner på sidene våre? Har du gode tips?
Send oss en e-post her: