Hva er spam

Spam (også kalt søppelpost) er benyttelsen av elektronisk kommunikasjon med tanke på masseutsendelse av uønskete meldinger, hovedsakelig reklame. Det mest benyttede kommunikasjonsmiddelet for utsendelse av spam er epost, men spam utføres også via mobiltelefoner og sms, forum og nyhetsgrupper.

Et stort andel av spam har som hensikt å svindle mottagerene, med såkalte Nigeriabrev som et godt eksempel. Andre svindelforsøk later som at de er fra banken din eller paypal og ber deg klikke på en lenke for å logge på med påloggingsinformasjonen din.

Hvert år sendes det flere billioner spam eposter som koster avsenderene minimalt, men som setter et stort press på internettleverandører samtidig som at det tar opp tid hos mottagere som må sortere epost som fører til tap av produktivitet.

En person som sender spam kalles for en spammer. Spammere leter etter lister med epostadresser som de kan bombardere med søppelpost.

Tips om spam

  • Alltid sjekk epostadressen det sendes fra. Hvis eposten sier de er fra DNB og epostadressen viser til et annet domene i avsenderfeltet er det helt sikkert spam. Epost adresser fra f.eks. DNB vil som regel ende på (navn)@dnb.no
  • Aldri klikk på en lenke fra spam
  • Aldri svar på spam
  • Blokker avsender, slik at domenenavnet eposten blir sendt fra vil bli automatisk blokkert i fremtiden.
  • Slett spam umiddelbart

Tips om innhold

Er det noe du savner på sidene våre? Har du gode tips?
Send oss en e-post her: