Hva er karma

Begrepet karma er en indisk religiøs filosofi som betegner konseptet om handling eller gjerning. Karma er filosofien om at ens gjerninger i ett liv får følger og konsekvenser for fremtidige liv. Denne læren har en viktig rolle i indiske religioner som hinuisme, jainisme, sikhisme og buddhisme.  For dem er karma loven om moralsk årsakssammenheng.

Karma forsøker å forklare årsaken til at noen kan være født i luksus og priviligerte omgivelser mens andre blir født inn i fattigdom, hvorfor noen er født med fysiske problemer mens andre er velsignet med en atletisk kropp og så videre.

I henhold til filosofien om karma er ikke disse tilfellene et resultat av tilfeldigheter eller flaks, men som følge av personen i et tidligere liv har foretatt handlinger og gjerninger som gjør at man har gjort seg fortjent til den nåværende livssituasjonen. Karma støtter seg opp om tanken at vi selv er ansvarlige for vår egen lykke og elendighet. Gode gjerninger vil føre til et bedre nåværende og fremtidig liv, mens ugjerninger straffes med en forverret livssituasjon i nåværende eller fremtidige liv.

Karma henger derfor sammen med idéen om reinkarnasjon, der sjelen lever videre og transporteres til en ny kropp når man dør.

Tips om innhold

Er det noe du savner på sidene våre? Har du gode tips?
Send oss en e-post her: